09/09/2025 door Astrid Bus 0 Opmerkingen
Herfst op je bord
lekker herfst groenten recept met pastinaak
Herfst op je bord
Eten met de seizoenen is niet alleen lekker maar ook duurzaam. Heel veel van het groenten en fruit uit de supermarkt heeft al heel wat kilometers afgelegd. En dat kost allemaal energie. Terwijl we dicht bij huis de lekkerste groenten en fruit oogsten.
In de herfst zijn er pompoenen, paddenstoelen, boerenkool, peren, vijgen, pastinaak, knolselderij en diverse noten. En dit is maar een kleine greep uit alles wat er in Nederland geteeld word.
Een van mijn favorieten is pastinaak. Een heel veelzijdige groenten met een verassend frisse smaak. Lekker gewoon gekookt, of gegrild in de oven of als heerlijke soep.
In de winkel zie je ook wel groenten chips waar pastinaak in verwerkt zit. En dat knabbelt lekker weg. Maar doe dat niet omdat je denkt een gezonde keuze te maken. Groenten chips zijn namelijk net zo calorierijk en vet en zout als gewone chips en ook nog eens veel duurder. Maar een handje chips als feestelijke garnering op deze soep maakt het wel af.
Pastinaaksoep
Voor 4 personen
700gr pastinaak
1 grote ui
3 el olijfolie
3 takjes tijm
1 groenten bouillon blokje
* Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes, pel en snipper de ui.
* Verhit de olie in een stoofpan en smoor de pastinaak en de ui afgedekt in 15 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
* Schenk 1,2 liter water erbij en voeg de tijm en het bouillon blokje toe. Kook de soep zachtjes voor 15 minuten.
* Pureer de soep met een staafmixer en voeg zo nodig nog wat peper en zout naar smaak toe.
* Garneer met een handje pastinaakchips en tijmblaadjes.
Smakelijk eten!
Opmerkingen
Schrijf een reactie