Thema "voeding"

Thema "voeding"

Oranje recepten

Thema “voeding”

 

Het is weer bijna Pasen, De paaseitjes in vele varianten liggen al maanden in de winkel. Het lijkt erop dat het paasfeest net als vele ander feestdagen in deze tijd van welvaart veranderd is in een waar eetfestijn. De chocolade eieren, paashaaskoekjes, het paasontbijt, -brunch, -lunch en -diner. Het kan niet op.

Ik verbaas me dan ook telkens over de hoeveelheid ultra bewerkte thema “voeding” die in het schap van de supermarkt verschijnt. Met claims op de verpakking als “extra lekker”, “tijd besparend”, “minder vet”, “goed bezig” of “100% natuurlijk” word er ingespeeld op allerlei emoties die voor een ieder een gevoelige snaar raken. Maar eigenlijk zeggen ze helemaal niets over de voedingswaarden, de smaak en de kwaliteit van het product.

 

En met koningsdag in aantocht is het niet anders. Volop thema “voeding”. Alles met een mooi oranje tintje of glazuurlaagje en opvallend hoog in calorieën en laag in voedingswaarde.

Eten is sociaal en gezellig maar we moeten niet vergeten dat we eten om ons lijf te voeden en goed voor onszelf te zorgen.

 

Dus speciaal voor koningsdag heerlijke oranje recepten

 

Wortelsalade

Schil en rasp winterpeen.

Maak een dressing met 6 el olijfolie, 10 tl mosterd, 1 el honing en 1 el dille

Een paar drupjes citroensap en peper en zout naar smaak.

 

Tomaten wortel soep

2 uien, 3 tenen knoflook, 4 wortels en 6 tomaten klein gesneden.

1 el ras el hanout, 500 ml bouillon.

De ui en knoflook fruiten en de kruiden meebakken. De wortel en tomaat toevoegen. De bouillon erbij en koken totdat de wortels gaar zijn. De soep pureren met een staafmixer of in de blender. Op smaak brengen met peper en zout of een beetje extra ras el hanout.

 

Smakelijk eten!

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie